Matka ensimmäiseen jouluun Jumalan Sanan ja seimikuvien kera

Matkaetappi 1 

“Eräänä joulukuisena päivänä porttimme pieleen ilmestyi ”talo”, seimeksi sopiva, vielä hetken ilman asukkaitaan. Mutta tästä matka alkaa..”

Seimiasetelmat ja kuvat: Kaisa Hautamäki

Eräänä joulukuisena päivänä porttimme pieleen ilmestyi ”talo”, seimeksi sopiva. Tosin vielä hetken ilman asukkaitaan. Mutta tästä matka saa alkaa…

”Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verovelvollisten luettelointi. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen (roomalainen muoto Quirinius) ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa. Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, sillä hän kuului Daavidin huoneeseen ja sukuun. Hän meni sinne kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta.” (Luuk. 2:1-5)

 Luukas mainitsee, että kyseessä oli ensimmäinen verollepano ”Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana”. Keisari Augustus antoi siitä määräyksen v. 8 eKr, mutta se toteutettiin Palestiinassa vasta seuraavana vuonna. Jeesuksen syntymä tapahtui siis sen aikana v. 7 eKr. (JKPR). Kun Raamatun Atlas toteaa (s. 136) Quiriniuksen toimineen käskynhaltijana vuodesta 6 eKr., herää kysymys, syntyikö Jeesus v. 6 eKr.  Huom! toinen verollepano tapahtui v. 6 jKr, jolloin Q. oli jo maaherra.

Matkaa Nasaretista Beetlehemiin oli 120 km. Kuinkahan monta kilometriä väliin todella vaikeakulkuista ja Jerusalemia kohti koko ajan nousevaa maastoa saattoi aasin kanssa päivässä kulkea? Jerusalemista on vielä 9 km matkaa Beetlehemiin, `Leivän taloon` (suom.).

Lähteet:

Jumalan Kansan Pyhä Raamattu (JKPR), Kustannus Oy Uusi Tie, 2. painos 2014

Jouko Martikainen: Idän tietäjät, Perussanoma Oy 2016

Paul Lawrence: Raamatun Atlas, Kustannus Oy Uusi Tie 2010

Suuri Raamattutieto, toim. Tim Dowley, Perussanoma Oy 2009