Kesäkuun lasten- ja varhaisnuorten leirien aiheena oli Vanhan testamentin kertomus Nooan arkista.

Kun kesäkuu koittaa, tietää se kahta asiaa: on Kellonkartanon lasten- ja varhaisnuorten leirien ja hyttysten aika. Ainakin allekirjoittaneen alkukesän nämä kaksi ovat yhteistuumin täyttäneet, eikä kesäkuun eteneminen tuonut muutosta asiaan.

Toisella kesälomaviikolla järjestetty 7–11-vuotiaiden lastenleiri käynnisti leirikesän vauhdikkaasti, ja seuraavalla viikolla perässä seurasi varhaisnuorten leiri, jonka osallistujat olivat noin 10–14-vuotiaita. Leireillä on ollut mukava määrä osallistujia: Ennätyksellisen suurella lastenleirillä osallistujia oli kolmen päivän aikana yhteensä noin neljäkymmentä, ja mukaan mahtui ilahduttavan monta ensikertalaista. Lasten suuren määrän vuoksi osa leiriläisistä ja isosista majoittui alarakennuksessa kartanon pihan toisella laidalla. Rakennus saikin leirin ajaksi päärakennuksen majoitushuoneiden tyyliin nimen ”Ystävyys”. 24 osallistujan varkkarileirillä majoituttiin tavalliseen tapaan vain päärakennuksessa.

Neljättä kesää Kellonkartanon kesäisäntänä toimiva Heikki Kalliopuska kertoi tunnelmistaan heti lastenleirin jälkeen:

– Fiilis on ehdottomasti hyvä. Vaikuttaa siltä, että meillä on tänä kesänä hyviä isosia ja hyvä vetäjätiimi.

Leirin suuren osallistujamäärän hän toteaa edellyttäneen varautumista siihen, että ohjelmaosuuksien välisissä siirtymissä voi kestää tavallista pidempään.

– Jos on isompi porukka, aikaa saattaa kulua enemmän ryhmän kontrollointiin tai siihen, että saadaan hiljaisuus, ja saadaan ohjeita jaettua. On tietysti aina vaikeampi kontrolloida isompaa porukkaa. Mutta leirillä oli kuitenkin mielestäni siihen nähden äärimmäisen hyvä järjestys. Jotenkin hyvin soljuvaa oli kaikesta huolimatta.

Leirikesän ensimmäinen leiri vaatii Kalliopuskan mukaan aina eniten suunnittelua. Seuraavien leirien ohjelmat tarvitsevat hänen mukaansa vain vähän hienosäätöä siitä, mitä ohjelma on lastenleirillä ollut. Varhaisnuorten leirillä opetuksissa päästään hieman syvemmälle aiheeseen.

– Aika paljon samoilla rungoilla voi mennä sitten eteenpäin sekä vähän vanhempien että vähän nuorempien kanssa. Hyvin helppo on varmaan sitten lähteä seuraavalle leirille.

Kalliopuska oli mukana kesäkuun kaikilla kolmella lasten- ja varkkarileirillä sekä elokuun varkkarileirillä.

Nooan arkista monipuolisesti teemoja käsittelyssä

Kesäkuun leirien aiheena oli tänä vuonna Vanhan testamentin alkulehdiltä löytyvä kertomus Nooan arkista.

– Nooan arkki on Vanhan testamentin kertomus, josta löytyy ihan kristillisen uskon perusteemat, kertoo lastenleirin jälkitunnelmissa Säde Pokka, joka luotsaa edellisvuosien tapaan kesän lasten- ja varhaisnuorten leirejä.

Näitä leireillä käytäviä teemoja ovat Pokan mukaan synnin todellisuus, Jumalan tahdon mukainen elämä, Jumalan huolenpito ja pelastus. Jumalan huolenpidosta kertomuksessa kertoo se, ettei Jumala vedenpaisumuksen aikana unohtanut Nooaa perheineen heidän ollessa arkissa.

– Jumala oli heidän kanssaan silloinkin. Se, että vaikeina aikoinakin Jumala on meidän kanssamme, on yksi tärkeä teema. Ymmärrys siitä, että Jumala hallitsee maailmaa, tuo turvaa ajassamme, jossa nuoret ja lapset ahdistuvat esimerkiksi ilmastonmuutosuutisoinnista.

Pelastus-teema yhdistää Nooan perheen tarinan nykypäivän kristityn elämään ja Jeesuksen sovitustyöhön.

– Kun on tuho tulossa, Jumala haluaisi pelastaa ihmiset. Eli kertomuksessa näkyy Jumalan pelastussuunnitelma silloin Nooan aikana, ja samalla myös meille tänä päivänä Jumalan pelastussuunnitelma Jeesuksessa.

Tärkeiden teemojensa ohella kertomus Nooasta valikoitui leirien aiheeksi myös siitä syystä, että se on lapsille mielenkiintoinen kertomus jännittävine käänteineen.

– Lapset seuraavat sitä mielellään, ja siihen saa mukavaa oheistoimintaa eläimistä ja monenlaisesta muusta.

Monipuolisesta kertomuksesta saa aikaan monipuolista ohjelmaa, ja sitä lastenleirillä riitti. Pokka kertoo, että teemojen käsittelyssä leireillä hyödynnetään esimerkiksi lauluja, äänimaisemia ja näytelmiä. Musiikillisesta puolesta vastaavat leirin työntekijöistä löytyvät musiikin ammattilaiset Heikki ja Saara, ja draamallisen osuuden mahdollistaa isosten lukuisa määrä. Pääsivätpä lastenleirillä eläinaiheita havainnollistamaan myös leiriläisten omat pehmoeläimet.

– Sitten on perinteistä opetusta niin, että kuunnellaan kun opettaja opettaa. Ja toisaalta opetellaan raamatunlauseita. Se on sellainen yksi tärkeä asia, joka on pääoma tulevaisuuteen, kun oppii raamatunlauseita ulkoa.

Lapset opettelevat Pokan mukaan mielellään asioita myös ulkoa. Leirillä isoset palkitsivat ryhmänsä leiriläiset tarroilla, kun nämä oppivat raamatunkohdan ulkoa, eikä toimittajankaan mielestä näistä tilanteista oppimisen iloa puuttunut.

Iloita on saanut myös Pokka, sillä kesän ensimmäisellä leirillä opetusaiheet saivat lapsilta innostuneen vastaanoton.

– Tällä leirillä oli tosi kiva opettaa lapsia, kun näki, että lapset kuuntelivat innokkaasti, ja he kyselivät. Saatiin mielenkiintoisia keskusteluja ja syvällisiä pohdiskeluja aikaan.

Kesän kolmantena leirinä päiväleiri

Varsinaisten opetusaiheiden lisäksi lastenleirillä oli vahvasti läsnä kansainvälinen teema. Sitä leirille toivat vierailijat, jotka toivat lähetysterveisiä Namibiasta, ja leirillä mukana ollut kiinalainen harjoittelija, joka kertoi elämästään kristittynä Kiinassa. Lisäksi mukana leirillä oli yksi englanninkielinen leiriläinen, jonka kanssa ala-asteikäiset leiriläiset menivät ilahduttavan rohkeasti juttelemaan, ja jonka kanssa allekirjoittanut pääsi testaamaan kykyjään opetuksien tulkkaamisessa englanniksi.

Näin on Kellonkartanon leirikesä saatu mukavissa merkeissä hyvään vauhtiin. Kesäkuun leireistä viimeisenä vuorossa oli 4–8-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen ja isovanhemmilleen suunnattu päiväleiri, joka pidettiin tiistaista torstaihin 25.–27.6. Leiri jatkoi Nooan arkki -teemalla, ja ohjelmassa oli mielenkiintoista opetusta, mutta myös runsaasti aikaa leikkimiseen ja yhdessäoloon. Myös aikuisosallistujat huomioitiin heille suunnatuilla omilla raamattuhetkillä.

-Maarit Juntti-

Kellonkartanon kesätoimittaja